Mind + Soul

Je overweldigd voelen door het dagelijks leven – tips

Ben jij ook zo iemand die het liefst zo veel mogelijk wil doen en dan ook nog extreem perfectionistisch is? Ja hoi, dan kunnen wij elkaar de hand schudden! Werken, bloggen, opdrachten enzovoort. Én dan wil je natuurlijk ook nog heel graag een sociaal leven. Dit alles kan er voor zorgen dat je je in bepaalde perioden overweldigd zult voelen. Je begint te piekeren, schiet in de stress en loopt vast. Super vervelend natuurlijk.. Onderstaande tips helpen je wellicht om weer wat rust te krijgen of dit vervelende gevoel te voorkomen.

1  Creëer rust voor jezelf: Neem even afstand van alles.
Wanneer je je overweldigd voelt, is een break misschien precies wat je nodig hebt op dat moment. Neem de tijd om jezelf weer op te laden. Ga even de deur uit voor een wandeling, neem een bad of ga gewoon ergens een kop thee drinken. Bekijk voor jezelf wat jij nodig hebt om op te laden, waar jij weer kracht en energie van krijgt. Zorg goed voor jezelf. Zo’n break helpt je vaak weer overzicht te krijgen waardoor je gemakkelijker beslissingen kunt nemen of verder kunt gaan.

2. Neem kleine stapjes
Probeer in kleine stappen naar jouw einddoel te werken. Bedenk voor jezelf wat je volgende stap is en werk daar dan naar toe. Zo hou je meer overzicht voor jezelf en door iedere afgeronde stap blijf je je productief voelen. Las op tijd een break in zodat je je daarna weer goed kunt focussen.

3. Stop met multitasken
Doe één ding tegelijk. Het maakt je niet productiever als je met vanalles tegelijk bezig bent. Het zorgt er wel voor dat je snel overweldigd raakt door allerlei prikkels. Schakel ook afleidingen uit, zet je telefoon voor een bepaalde tijd op vliegtuigstand. Dat geeft rust en het maakt je effectiever. Een afgerond doel/project geeft toch een heerlijk gevoel?

4. Geloof in jezelf en word je bewust van je gedachten
Wanneer je je overweldigd voelt, twijfel je sneller aan je eigen kunnen. Vervelende gedachten over jezelf, je capaciteiten, onzekerheden over bijvoorbeeld de toekomst zorgen ervoor dat je jezelf tegenwerkt. Deze gedachten kunnen je depri of lusteloos laten voelen. De drive om bijvoorbeeld te werken of te leren wordt dan al snel minder. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht, waardoor je uiteindelijk niets doet en alleen maar denkt. Gebruik je energie liever om in jezelf te geloven en erop te vertrouwen dat het gaat lukken.

5. Zeg nee
Leren nee te zeggen kan een echte life saver zijn. Probeer redelijke grenzen voor jezelf te stellen en je hieraan vast te houden. In het verleden heb ik eens een aantal taken van een collega overgenomen. Deze collega was een aantal weken weg en ik dacht van tevoren niet goed na over wat dit precies zou betekenen in combinatie met mijn eigen werk. Zo eindigde ik compleet gestrest en was ik tot een uur na werktijd nog met haar taken bezig.

In het vervolg zou ik hier duidelijk over zijn en samen met mijn collega of baas proberen een andere manier te zoeken om het op te lossen. Ik zou duidelijk aangeven dat dit voor mij lastig te combineren is met mijn huidige prioriteiten. Kortom: Voel je je overweldigd door alle taken waarvoor je verantwoordelijkheid hebt genomen? Stop met een aantal van deze taken of draag ze over. Blijf alleen datgene doen wat je energie oplevert, in plaats van slurpt. Niemand is onvervangbaar als het over het uitvoeren van taken gaat 😉

6. Sta stil bij jouw persoonlijke doelen en prioriteiten
Is datgene waarmee je bezig bent ook hetgene waarmee je bezig zou moeten zijn, als je kijkt naar je doelen en prioriteiten? Zijn ze misschien inmiddels veranderd? Misschien ben je een tijd geleden een verplichting aangegaan die nu niet meer bij je prioriteiten past. Ben dan niet bang om afstand te doen van die verplichting.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Lysanne
    12 September 2017 at 15:58

    Amen! Dankjewel voor je super handige tips. Je verhaal is namelijk zo herkenbaar! Ik wil zo veel op een dag doen en aan het eind van de week stort ik in. Op een of andere manier heb ik ook als ik weinig op een dag doe, ik denk dat ik echt niets heb gedaan. En inderdaad moet alles perfect gaan. Douchen werkt voor mij heel goed. Of gewoon huilen werkt perfect. Alsof je tranen alle negatieve energie weg laten stromen. Het nee durven zeggen vind ik altijd nog lastig, maar ik probeer het wel te doen. Anders loop ik mezelf echt voorbij.

  • Leave a Reply